pátek 3. července 2015

Hot pot je všechno dobrý v jednom

V poslední době si ujíždím na třech věcech: 1) asijským jídle, 2) vaření a 3) vlastním veganství. Všechny tyhle tři věci společně s mou neutuchající láskou ke sdílení a společnýmu žití jsem našel v jediný věci: hot potu. Vo co de? Jde to východoasijký koncept společnýho jídla, kdy doprostřed stolu dáš hrnec s kořeněnou a hodně aromatickou omáčkou, do který lidi kontinuálně hážou, co je napadne, a vybírají to zpět a rovnou pořádaj. Důležitý je, aby se omáčka pořád vařila, pročež můžeš použít můj oblíbenej rice cooker nebo speciální hrnec pro hot poty.


Omáčku připravíš z různýho koření jako je kurkuma, chilli, koriandr, zázvor, masala atp. Jednoduše to všehno rozmixuješ, vopražíš, přidáš fazolovou pastu a zaleješ vroucí vodou. Dalším krokem je, že vezmeš tolik misek, kolik máš hladovejch krků, a dáš do nich sezamovou pastu, čerstvej koriandr a ňáký tý sójovky, co máš zrovna po ruce, a nakládaný tofu. To je základ, bez kterýho se nehneš, a tak vojebat se dá všecko, že jo, takže ti v případě války, tuhý zimy nebo v době, kdy seš na pracáku, stačí sezamová pasta a sójovka.


Pak dáš na stůl, co tě napadne. Základem je listová zelenina a rýže a různý vomáčky, super je tofu (jestli používáš měkký tofu, prvně ho rozkrájej a strč do mrazáku, změní se textura a vono se pak nedrolí) a asijský psycha, co koupíš v každým asijským krámu (sušený houby, nakládaná zelenina, bambusový klíčky, rice cake, ...), jakákoliv jiná zelenina od dýně po brokolici, a jde se na věc. Listová zelenina je nejdůležitější proto, protože je uvařená během pár minut.


Princip je teď v tom, že každej dostane misku se sezamovou pastou a trochou rýže a hodí si do rice cookeru všechno, na co má zrovna chuť, a tak vono je to stejně jedno, páč se to za pár minut všechno smíchá a lidi tam hážou a vybíraj, co je napadne.


Asi netřeba říkat, že se jí hůlkama, že. Sezamová pasta je obyčejně dost výrazná, takže je dobrý to mixnout s omáčkou z hrnce uprostřed.


Celý proces jezení trvá typicky jednu až dvě hodiny a je to hodně komunitní záležitost, protože lidi si musej pomáhat a často spolupracovat na tom, aby se každej najedl a byl nakonec spokojenej. Dobrý taky je, že když takovou večeři děláš pro svý kámoše, je v podstatě jedno, kolik jich přijde - prostě připravíš hot pot a řekneš každýmu, ať přinese nějakou zeleninu, a tak v podstatě vaříte spolu. Už jsem dělal hot pot pro 2 lidi i pro lidí 10 a vždycky to bylo naprosto skvělý. V podstatě čím víc lidí, tím líp, protože tím víc různejch druhů zeleniny z nich můžeš vydolovat.


PS: Fakt jsem napsal recept?

Žádné komentáře:

Okomentovat