pondělí 5. října 2015

Jak se staví hliněná pec

Můj kámoš Hugh miluje DIY, pizzu a permakulturu. Když se blížil den jeho narozek, začali jsme spřádat plány na jeho dárek. Co jinýho takovýmu člověku dát, než hliněnou pec na pizzu, kterou všichni společně postavíme? Páč bych byl nerad, aby mý stavařský zkušenosti zapadly do světa zapomenutejch stavařskejch zkušeností, sepsal návod, jak takovou pec postavit.

Takže ze všeho nejdřív je třeba vytvořit podrobnej model zamýšlenýho díla. Páč jsem docela praktickej člověk (byť s teoretickou základnou rozpláclou od Queenstownu po Porto), doporučuju k tomuhle použít cukr, mouku, kakao, mandlový mlíko, olej, kypřící prášek, vanilkovej cukr, pomerančovou kůru a pár ořechů. Taky je dobrý takový dílo nedělat sám, páč víc hlav víc ví, že jo. Já k tomu přizval Zélanďanku, což je dívčina, se kterou se teďka flákám, no a co (život je krátkej viď).

Veganskej čokoládovej dort, kterej nám sloužil jako model hliněný pece
Pak je potřeba sezvat všechny ty, kteří jsou ochotný obětovat svý sobotní dopoledne stavění podstavce pro pec. Nejlepším lákadlem jsou piváci zdarma a hlavně vidina pizzy na konci. Páč bylo naším cílem použít jen recyklovaný materiály, začali jsme rozbíjením starýho betonovýho chodníku, kterej se za pár hodin znovuzrodil v podobě nádhernýho podstavce. Holt když člověk spojí svý punkerský a stavařský já, nemůže vzniknout nic jinýho.

Podstavec z recyklovanýho betonu
Pak je potřeba namíchat směs na samotnou stavbu pece. První vrstva je mix jílu a písku (cca 1:3). Tenhle mix je značně náročnej na míchání a nám se jako nejlepší míchací mašiny osvědčily holky a hudba. Prostě vysypeš hromadu jílu, písku a vody na obří plachtu, do repráků pustíš zélandský reggae, sundáš holkám boty pod záminkou opálení kotníků do žabek, a pomalu je postrkuješ k plachtě, přitom pořád mluvíš o blaženejch účincích bahenních zábalů a chození bosky, no a vono jim to všechno dřív nebo později docvakne, takže ti na to bláto brzy hupsnou, navíc jsou šťastný, že na to přišly samy, takže to je nakonec jasný win - win.

Zélanďanka & Emma tančí a tím připravují směs na stavbu pece
No a pak tu roztančenou směs naplácáš na kupu písku obalenou novinama. Tohle je zcela klíčový a proto je důležitý mít po ruce toho správnýho suprvajzra - tadyhle lze vypozorovat, že to byla zcela zřetelně Hughova snoubenka Heather (holka s pivákem v pruhovaným tričku).

Zhruba půlka stavěcí party po nanesení první vrstvy
Po nanesení první vrstvy jde typicky do tuhýho. Je potřeba natančit další vrstvu, avšak tentokrát s příměsí sena, který slouží jako zpevňující materiál, něco jako ocelový výztuže v betonovoejch deskách. Je třeba říct, že senu se fakt vůbec nechce kamarádit s jílem a pískem, takže se z tančící míchací pohody stává regulérní otrockej tanec a asi není třeba říkat, že po takovýhle šichtě odpadnou i ti nejtužší včetně mý čínský sestry Emmy.

Emma zaslouženě spící na hromadě sena po několikahodinovým šlapání hlíny
No a pak stačí vydlabat v peci díru, vykuchat všechen písek, rozdělat oheň, po rozhoření ho dát stranou, nahodit dovnitř pizzu a máš.
Hugh a jeho přírodní pec
Asi není třeba říkat, že každej křest pece je nezbytně nutný podpořit dvěma až třeba hektolitrama piva, který je dobrý prolejt hrdlem ještě týž den, aby pec pekla v klidu a míru po zbytek svých dní.

Klajbič osobně, břich plníce a hřeben dlouho nevidíce

1 komentář:

  1. Tak tohle přesně jsem hledal ! Jedna holka má narozeniny a já už z toho v mozku nemám opruzeniny.. paráda , díky.

    OdpovědětVymazat