pátek 27. února 2015

Mount Taranaki

Jeden z trampingovejch vrcholů Severního ostrova a vůbec celýho Novýho Zélandu je dva a půl kiláku vysoká Mount Taranaki. Mýtama opředený vulkán z filmu Poslední Samuraj, který se tyčí do nebe a už jen pohled z GoogleMaps prostě stojí za to. Vydal jsem se tam v můj první volný den po 10 dnech intenzivního pracovního zápřahu. Ještě když jsi 200 km od hory, už ji vidíš a cítíš ten respekt a svědění v podbříšku. Toho rána vypadal vrchol docela zdolatelně.


Postupně se ale Taranaki začala obalovat do mlhy, žes neviděl na krok. Nedali jsme se ale zastrašit a pokračovali ve výstupu, až jsme nad mraky vyzráli.



V dálce jsem spatřil i druhou bájnou horu, Mount Ruapehu, kde jsem se škrábal před pár týdny.


Když už jsi myslíš, že jsi konečně nahoře, dojdeš na sněhový pole, 


po kterým následuje další dvaceti minutový výstup, na jehož konci už jsi jen ty, hora, a nekonečný mraky pod tebou. Když máš štěstí jako tehdy my, spatříš i Jižní ostrov. 


Cesta dolů je pak jedno velký dobrodružství, protože na tom nánosu kamení a popela se prostě nedá chodit a spíš to dolů surfuješ po zadku, než abys to regulérně šel. Jestli máš navíc takovou mlhu, že nevidíš ani značenou cestu, docela lehce sejdeš z trasy a pak je to krutý chodit v tomhle příkrým psychu napříč.


Krásná hora, fakt že jo, snad si ji podám ještě jednou na podzim, tj. v dubnu či květnu, až se obalí do sněhu.

Žádné komentáře:

Okomentovat