sobota 8. října 2016

Zima koncem léta na Zamkovského chatě

Do slovenskýho Popradu jsme dojeli počátkem října. Město nás uvítalo jak se na podhorský centrum sluší a patří: sněhem a zase sněhem. Ještě před necelým měsícem jsme se saunili v Praze ve 33 stupních, teďka nám ráno teploty klesaj k -5. Trochu prekérka vzhledem k tomu, že jsme chtěli na pár vícedenních treků se stanem na zádech. Taky naše garderóba obsahuje spíše kraťasy než oteplováky a spíše trička než zimní bundy. Nejlepší, jak bojovat s neočekávaně špatným počasím, je přestat ho považovat za špatný a i když je pořád neočekávaný, jít svýmu osudu vstříc. A tak hned druhej den navlíkáme všechny starý tepláky, který jsme kolem našli, a jedem do Starýho Smokovce. Ten nám dává znát, že ať to je, jak chce, ani malej vejlet nebude zadarmo.
Zamlžený a zasněžený Tatry
Je to ale fajn zas po letech slyšet pod podrážkou křupající sníh. Stromy kolem se pořád zelenaj, což jde docela v kontrastu s tím, jak je všude kolem bílo. Celý je to nějaký zmatený, vždyť léto skončilo teprve před dvěma týdny.
Zelená v bílé
Když dojdem k Vodopádům Studeného potoka, oblaka na chvíli zmizí a ty moje milý Tatry se mi zase jednou ukážou. Budu tu dalších pár týdnů a že je uvidím takhle moc pod sněhem jsem fakt nečekal ani trochu.

U Vodopádů Studeného potoka
I Rainerova chata na nás vykoukne, obsypaná sněhem od shora až dolů.

Rainerova chata
Na Zamkovského chatě se rozhodujem, že šlapat na Téryho chatu bez maček by nebyla sranda vůbec žádná a tak se místo ní rozhodujem jít na Skalnaté pleso. Už tak se na naše vygajdaný tepláky a obnošený mikiny místní borci vybavený luxusníma bundama za pětibábu eur a cepínama z duralu dívaj podezřele.

Zamkovského chata
Cesta na Skalnatý pleso vede v závějích sněhu hlubokýho přes půl metru. Stopa je však docela prošláplá, takže kráčíme vesele dál až na Skalnatý pleso, který pro hustou mlhu nevidíme ani trochu.

Cesta ke Skalnatému plesu
Dole v Tatranský Lomnici jsme kolem oběda a tak máme čas vymejšlet záložní plán pro následující týdny. Popravdě moc plavání a poledních opalovaček v tom nebude.

U Tatranské Lomnice

Žádné komentáře:

Okomentovat