čtvrtek 11. února 2016

K zélandskýmu zvířectvu

Novej Zéland je známej pro svý ptáky. Ti si tady žili bezstarostnej život pár desítek milionů let, než sem přišli Maorové a bílý tváře, kteří postupně vybili kolem poloviny zdejších endemitů. A tak už tady člověk jen těžko potká ptáka moa, kterej dosahoval výšky kolem 3,5 m, nebo nedej buddha Haastova orla, což byl orel tak velkej, že ty moa lovil. No a když Maorové vybili moa, tak ten orel neměl co jíst a umřel hlady. Všechno je propojený.

Podobnejch příběhů o posranejch životech má Zéland spoustu. Nakonec to dopadlo tak, že poslední zástupci jednotlivejch druhů přežili jen na přilehlejch ostrovech a ostrůvcích a zpětně jsou vysazováni na "pevninu" (rozuměj Jižní a Severní ostrov). Typicky to je do rezervace obehnaný desítky kilometrů dlouhým plotem, občas aprgrejdovaným o elektřinu nebo ostny. K jednomu takovýmu Alkatrazu patří i rezervace Mt Bruce. A tak nám to jednoho únorního rána nedalo a vypravili jsme se tam.

Rezervace Mt Bruce
Jako první jsme potkali Tautary. Tihle plazi jsou něco jako živoucí fosilie a nejspíše budou prostě dokonale vyvinutí, což by vysvětlovalo ty pomalý pohyby a neskutečněj relax vrytej ve táři 24 hodin denně. Jak jinak si vysvětlit, že se borec za posledních 100 milionů let vůbec nezměnil? No a pak stačilo pár krys, který sem přinesly Maorové, a Tautara byl z pevninskýho Zélandu vyjezen.

Tautara
Dalším smutným příběhem je takový takahe. Borec, stejně jako třeba kiwi nebo moa, neumí lítat, protože k tomu prostě za těch desítky milionů let neměl důvod. A tak s příchodem Maorů a polynéský krysy byl vyhuben - aspoň si to všichni mysleli. Pak posledních pár jedinců objevil ve čtyřicátejch letech jeden zdejší vědec, tak je odchytil, že, rozmnožil a dneska jich tu je už pár stovek.

Tahake
A teď ke kiwimu. Kiwi měl štěstí v tom, že je natolik roztomilej, že se stal národním ptákem a Zéland vynakládá neuvěřitelný peníze na to, aby jeho populaci zachoval. Druhým bodem k dobru mu je, že žije v noci a ve dne spí v noře, takže se lidem těžko lovil. Pták, který kdysi žil po celým Zélandu, se dnes nachází většinou v rezervacích, na ostrovech, v hustý buši nebo jiný těžko přístupný krajině, kde má klid a může si tím svým dlouhým zobákem rýt v zemi celý noci. Můj první spatřenej kiwi byl kiwi hnědý, který byl však osvícenej červeným světlem, takže vypadá spíš jako kiwi červený, a tak to máš fuk.

Kiwi hnědý
Jeho nastrčená partnerka se narodila bílá, což je místní rarita.

Bílá kiwačka hnědá
Posledním jedincem, o kterým budu povídat, je novozélandskej kaka. Tomu se začíná na Zélandu taky docela dařit, protože je děsně zvědavej a přítulnej, takže ho lidi mají rádi. Pojem dařit chápej relativně, např. jeho brácha norfolk kaka je dávno vyhynulej, to když mu krysy naráz požraly všechny vejce a najednou nebyl nikdo, kdo by zachoval rod. Novozélandskej kaka nicméně přežil a dneska tu těch pár tisíc jedinců bude. Nám borci docela stěžovali život v tom, že byly schopný nám uždibávat jídlo z vidličky, což je ale zase blbý pro ně, že jo, měli by jíst jen semínka a možná ňáký červy.

Francouzští Kanaďani, který jsem hostil a který skončili jako dobrovolníci v Mt Bruce, Lavinia & Anna
Celej ten koncept mi nakonec přijde stejně děsne smutnej. Jednou jsme vybili pár milionů kiwi, teďka se můžeme přetrhnout, abychom zachránili každýho jedince, zatímco denně bez mrknutí oka zabíjíme miliony jinejch živočichů, který ale maj tu smůlu, že v kolektivním podvědomí spadaj do kategorie "tohle je škaredý a jí se to" a ne "tohle je hezký a chrání se to". To mě zase přivádí k suverénně největší demenci světa, kterou je chov zvířat, abychom je pak mohli zabít a udělat si hambáč. Třeba takovej Zéland přišel o drtivou většinu svý buše právě proto, aby tady vznikly nekonečný paseky pro krávy a ovce. Ty jsou dalece největším znečišťovatelem celý země (ostatně jako v každý jiný zemi) a třeba loni se ve většině zdejších řek dlouhodobě nedoporučovalo plavat. Řešení má přitom každej před nosem a bude mi věčnou životní záhadou, co je tak složitýho pochopit na tom, že když přestaneme jíst zvířata, bude to znamenat jenom čistý dobro a vyřeší se tím velká část světovejch problémů. Že, kaka?

Kaka

Žádné komentáře:

Okomentovat