Tak za prvý jsem začal konečně píct. Buchty, muffiny, vánočky, brownies, dorty, chleba, rohlíky, šecko.
Zélanďani nevedou čerstvý droždí, což spolu s mým veganstvím dělá věci o trochu komplikovanější, než se může zdát nezbytně nutný, a tak vono to všechno nakonec nějak jde. Blbý je, že jak nemám moc zkušeností s pečením, skoro vždycky něco zmatlám. Jednou jsem takhle dělal pomerančový muffiny, do kterých jsem zapomněl dát pomeranče, a třeba tadyhle se mi nevešlo napsat na narozeninovej dort "Happy birthday", no tak jsem borce aspoň popřál "Happy day".
Můj zatím největší projekt byly klasický makový buchty, jejichž upečení mi zabralo půl soboty. Byly pryč za pár minut, to když se na ně mí spolubydlové v čele s francouzským velením vrhli. V těchhle situacích si připadám jak buddhistickej mnich, co vysypává mandalu dnem a nocí, aby ji bezprostředně po dokončení nasypal do řeky na znamení toho, jak je všechno pomíjivý. Všechno to mý pečení mě tak zase jednou přivádí k úvahám o pomíjivosti, na kterou se nechtěně váže náhodnost bytí a bezvýznamnost jednání, a než se naděju, sedím na sto let starý pohovce a čtu starýho dobrýho Sartra. Chceš se stát alkoholikem - nekompromisním popíračem každýho aktu zavánějícího sebemenším smyslem? Začni píct.
Za druhý zavařuju. Bez zavařovacího hrnce to je věda, to ti teda povim. Trochu prekérka taky je, že nejčastější ovocný stromy na zahradách mejch kámošů jsou kiwi, pomerančovníky a citronovníky. A zkus si najít recept na zavařovaný kiwi, když zavařování je taková typická východoevropská záležitost, kde těch kiwáckejch stromů zas tolik není.
Za třetí jsem se vrhl na asijský jídla, hlavně indický věci. Základ je koření, že jo. Jestli se ti zdá, že máme v koření bordel, tak věz, že jsem v tom šufleti hodinu uklízel, abych ho dostal do týhle podoby. Pořádek musí bejt prostě.
Prozatimní vrchol mýho indickýho snažení bylo Pav Bhaji, což je na první pohled jednoduchý, při bližším pohledu dost složitý indický jídlo typický pro ulice Bombaje, kde je to častější než klobásky na Václaváku. Pro indickou kuchyni jsou specifický různý druhy chlebů - chapati, paratha, papadam, puran poli... Je jich asi miliarda a násobně tolik je i druhů mouk, který naši jihoasijští přátelé používají. Ale dostávám se do toho, dostávám!
Za čtvrtý pletu. Nikdy bych nevěřil, že sloveso "plést" budu někdy potřebovat v první osobě singuláru, a vono jo. Můj zatím největší pletací dokončenej projekt byla dvoumetrová šála. Ne, neupletu ti nic, do takovejch věcí dávám tolik lásky, že si ji nejde vyprosit ani vykoupit.
No a stavím, že jo. I když to není zrovna typická holčičí zábava, nějak mi k tomu zbytku zapadá. Můj poslední projekt bylo tohle multifunkční zařízení pro mou čínskou sestru Emmu. Má malej pokojíček, takže tohle v sobě zahrnuje skříň, knihovnu, barovej stůl i police na haraburdí. Všechny tyhle moje stavební projekty splňují dvě podmínky: neinvestuju do nich kromě času ani cent a celý jsou z recyklovaných materiálů. V tomhle případě je dřevo i hřebíky ze starejch palet. Pečlivé oko čtenářovo nechť povšimne si dekou zakrytého barelu, kde se, jako vždy, kvasí ležák plzeňského typu, protože kdo mým nejvěrnějším přítelem býti má, když v zemi předaleké déšť se z oblak zimních nocí snáší?
Čerstvé droždí mají normálně v PAK'nSAVE. Maji to mezi pečivem a zákuskama. Spoko skříň.
OdpovědětVymazatTeďka bojkotuju Pack'n'Save, ale přestanu, tak čeknu, dík
Vymazat